Een stukje geschiedenis herleeft

Ik was eerder zelfstandig kapster en ambtenaar. Niets mis mee, maar mijn droom lag elders: roomijs maken en verkopen. Dat idee kwam niet uit de lucht vallen. Het zit zo…

Louis Van De Maele (1921-2018) was een bekende ijsventer in Aalst. Zijn verschijning, zijn triporteur, zijn heerlijke ijsjes en zijn wafels in de winter zijn in het geheugen van veel Aalstenaars gegrift. De oudere generaties hebben vast wel een hoorntje (of méér dan één) van Loui’ken de crèmeman geproefd. Ik heb Louis goed gekend. Hij was de grootvader van mijn echtgenoot Nicky.  Hij en ik waren er vele jaren kind aan huis.

Dankzij Louis kreeg ik – letterlijk en figuurlijk – de smaak van roomijs te pakken. Vanille werd mijn absolute favoriet! Louis leerde me niet alleen (fijn)proeven, maar ook de stiel waarderen. Op een drukde dag vroeg hij mijn hulp. Ik hielp ‘m en sinds die dag weet ik: dat wordt ook mijn toekomst.
En kijk! Augustus 2020 is het zo ver. Mijn eigen bakfiets met mijn eigen roomijs(jes).

Zijn recepten, dié heeft Louis mij nooit toevertrouwd. Aan niemand, trouwens. Een goede ondernemer houdt zijn succesformule voor zich! Het ijs dat ìk maak, is niet helemaal hetzelfde, maar het ademt zijn liefde voor het product en zijn passie voor het vak. Ik leerde ijs bereiden tijdens vele uren avondonderwijs. En nog steeds bekwaam ik mij in patisserie en (bruids)taarten op basis van roomijs.

LENTILOU is de naam van mijn ijs-bedrijfje. Daar hoefde ik echt niet lang over na te denken. Lente is de naam van mijn dochter. Lou verwijst naar … opa Louis Van de Maele. Een hommage aan een geweldige kleine meid en aan een inspirerende man. Net zoals zijn kleinzoon: van mijn echtgenoot krijg ik alle mogelijke hulp en support. Dank je wel, Nicky.